Бразилия е все така загрижена за граничния спор между Венецуела и

...
Бразилия е все така загрижена за граничния спор между Венецуела и
Коментари Харесай

Бразилия отново се тревожи за спора Венецуела-Гвиана

Бразилия е все по този начин загрижена за граничния спор сред Венецуела и Гвиана. Той се ускори още веднъж тази седмица след решението на Англия да изпрати боен транспортен съд до крайбрежията на Гвиана. Това съобщиха в петък от Министерството на външните работи, представени от АП. 

Министерството прикани двете страни към разговор и призова трети страни да заобикалят военни действия, които поддържат която и да е от страните.

Настоява се още двете страни да съблюдават съглашението, подписано от Гвиана и Венецуела преди две седмици. Тогава техните водачи заявиха, че ще разрешат граничния спор посредством дипломация.

Припомняме, че граничният спор е за Есекибо, слабо обитаем район с размерите на Флорида, богат на петрол и минерали.

Венецуела стартира в четвъртък военни учения с присъединяване на 5000 бойци в източните Карибите в отговор на решението на Англия да изпрати патрулния транспортен съд.

В тирада, излъчена по националната телевизия, венецуелският президент Николас Мадуро упрекна Гвиана за военните учения, които ще се проведат край източното крайбрежие на Венецуела покрай границата с Гвиана.

Той дефинира решението на Великобритания да изпрати боен транспортен съд като опасност от разлагаща се някогашна империя ".

Министерството на защитата на Обединеното кралство сподели, че корабът е бил на посещаване в Гвиана като част от тренировъчни учения с военните на Гвиана. Корабът нормално се употребява против пирати и контрабандисти на опиати и неотдавна организира взаимни учения с флотите на няколко западноафрикански страни.

HMS Trent е оборудван с оръдия и площадка за кацане на хеликоптери и дронове и може да транспортира към 50 бойци.

В изказване, оповестено късно в четвъртък, президентът на Гвиана Ирфаан Али сподели, че Венецуела няма мотив да се страхува от дейностите на кораба във водите на Гвиана.

" Гвиана от дълго време е ангажирана в партньорства с районни и интернационалните страни, ориентирани към възстановяване на вътрешната сигурност ", сподели Али. " Тези партньорства не съставляват опасност за никого и по никакъв метод не са предопределени да бъдат нападателни. "

Гвиана управлява Есекибо в продължение на десетилетия, само че Венецуела възроди историческите си искания към района по-рано този месец посредством референдум, на който гласоподавателите бяха запитани дали Есекибо трябва да се трансформира във венецуелска страна.

Критиците на Мадуро настояват, че социалистическият водач отвлича вниманието от вътрешните проблеми на нацията. Венецуела приготвя президентски избори следващата година. Мадуро има намерение да се кандидатира за трети мандат.

Венецуела твърди, че е била жертва на скрит план за кражба на земя през 1899 година, когато Гвиана е била английска колония и арбитри от Англия, Русия и Съединените щати са определили границата.

Венецуелски публични лица също настояват, че споразумение сред Венецуела, Англия и колонията Британска Гвиана, подписано през 1966 година за разрешаване на разногласието, на процедура е анулирало първичния арбитраж.

Гвиана твърди, че първичното съглашение е законно и обвързващо и изиска от Върховния съд на Организация на обединените нации през 2018 година да го постанови като такова, но решението е след години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР